Иван Плазачић

Иван Плазачић, баритон, започео је студије на одсеку за соло певање 2014. године, у класи професора Николе Мијаиловића, две године пре но што је дипломирао на одсеку за музичку педагогију на Факултету Музичке уметности, у Београду. Док акценат ставља на напредовање у певачкој каријери, такође учествује у мноштву пројеката од културног значаја, како у Србији, тако и у иностранству.

Сезону 2012/2013 отпочиње као стипендиста интернационалног летњег курса “Oper Oder Spree“, у Немачкој, а завршава је улогом Папагена, у Моцартовој „Чаробној фрули“, која се и даље изводи у опери и театру „Мадленианум“.

Током 2014. године, остварује велики број пројеката међу којима су „Љубавни напитак“ Доницетија (улога Белкореа), мјузикл „Јадници“, Клода Мишела Шенберга, као и оперета „Бечка крв“ Јохана Штрауса II, у улози премијера Ипсхајма фон Гинделбах-а. Те исте године, започиње сарадњу са „Опероса“ оперским фестивалом, за који припрема улогу Меркуција у Гуноовом „Ромеу и Јулији“, док га „Аустријска барокна академија“ награђује наградом „инзваредан музички таленат“.

Сезона 2015/2016 је такође обележена још једном наградом Аустријске барокне академије – концертом у Швецингену, као и заменом за улогу Гуљелма у Моцартовој опери „Тако чине све“, Опероса фестивала. Своје усавршавање наставља у Њујорку, где као стипендиста, похађа Интернационални институт вокалне уметности, а потом и као стипендиста летње школе „Моцартеум“ универзитета.

Концертом „Гласови Европе“ у ОРФ радију у Бечу, у организацији Аустријске барокне академије.

Своје умеће је унапређивао уз помоћ многих професионалаца у пољу, као што су: Кристијан Хилц, Ђорђе Нешић, Џенифер Лармор, Кетрин Хатаја, Питер Маус, Снежана Брзаковић, Сузана Риден, Марина Бартоли, Ералдо Салмиери, Мињон Дан, Рут Фалкон, Шерил Милнс, Волфганг Брендл и многи други.

Његов рад још укључује и писање клавирског извода за оперу „Госпођа Шиндлер“, америчког композитора Томаса Морса; хонорарну сарадњу са Опероса фестивалом, као фотограф и видеограф; аранжер за певачко друштво „Станковић“ и камерни оркестар „Таурунум“; организатор и дизајнер за међународно такмичење соло певача „Лазар Јовановић“. Један је од оснивајућих чланова невладине организације „Културни елемент“.